Slide Gyakori kérdések

Mi a Screenline®?

A Screenline® 1992 óta egy világszabadalmaztatott rendszer, amit az olaszországi Pellini S.p.A, a világ egyik vezető árnyékoló elemek gyártója állít elő.  A Milánó mellett működő gyár a világ legkorszerűbb technológiájával készíti a termékeit.

A Screenline® foglalja magába azt a rendszert, amit a hőszigetelő üvegek közötti árnyékoló profilok alkotnak. Tehát az üvegszerkezetbe épített árnyékoló és az azt működtető elemek képezik a részét.

Mit jelentenek a termék jelölések?

Modell elnevezés: SL22C

SL: a ScreenLine® rövidítése

22: a távtartó szélessége mm-ben (ScreenLine® szállítja), amely beépítésre kerül a hőszigetelt üvegben

C: a vezérlést (rendszert) jelölő betű

azaz ScreenLine® 22 mm-es távtartóval, forgó mágnesekkel vezérelhető árnyékoló.

Hogyan működnek a különböző rendszerek?

  • C Rendszer: kézi működtetésű húzózsínórral és két forgómágnes segítségével, vagy külső motorral vezérelt.
  • MB Rendszer: az árnyékoló felső profiljába beépített, belső szénkefe nélküli motor által vezérelt működés.
  • W Rendszer: az MB rendszer továbbfejlesztett változata, ahol a 3.6V egyenáramú motor mellett elhelyezésre kerül az üveg külső oldalán egy napelemes panel, és a belső oldalon az üvegre vagy ablakkeretre rögzíthető egy érintő vezérlő modul, amely tartalmazza a működéshez szükséges akkumulátorokat is.
  • P Rendszer: Az ablakkeretre (profilon) elhelyezett forgatógomb, amellyel szabályozható a lamellák dőlésszöge.
  • B Rendszer: Az üveg alján elhelyezett rendszerre csatlakozó forgatógombbal szabályozható a lamellák dőlésszöge.
  • S Rendszer: Csúszó mágnessel, vagy mágneses csúszkával működtethető árnyékolók.

Hogyan garantált a hőszigetelő üveg hermetikus zárása, de mégis működnek a beépített árnyékolók?

A szabadalom részét képezi a két, ellentétes polaritású forgómágnesből álló nyomaték átviteli rendszer. Az ábrán látható, hogy az egyik mágnes az üvegszerkezetben, az árnyékoló profiljában található, míg a másik a szigetelő üvegen kívül foglal helyet. Az üvegek között a távtartó kereten belül helyezkedik el az árnyékoló.

A mágneses elvnek köszönhetően az üvegben lévő mágnes elfordul a koaxiális tengelyen, amikor az üvegen kívüli mágnest mozgatjuk. Ez a rendszer garantálja, hogy a hőszigetelő üveg megtartja a szigetelő képességét és az árnyékoló is kezelhető.
A  mágnesek kialakítása biztosítják a kölcsönös vonzerő nagyon erős erejét, valamint a szabad mozgást, hogy a mágneseken megjelenjen a maximális nyomaték. A mágnesek Neodymium N53H anyagból készülnek, amelyek élettartama rendkívül hosszú és ellenállnak a magas hőmérsékletnek (+ 120C°).

Okos otthon, smart home rendszerbe integrálható?

Igen. Az árnyékolók vezérlőjét nem csak fali kapcsolóval vagy távirányításúval tudja kezelni, hanem lehetősége van azt a lakásban kiépített központi vezérlőbe kapcsolni.
Ezáltal a beprogramozott feltételek szerint tudja működtetni az árnyékolókat is, akkor is, ha nem tartózkodik otthonában.
Meleg, napos időjárás van? Besötétedett és felkapcsolja a világítást? Kapcsolja okos otthon rendszerbe az árnyékolást is, hogy élvezhesse annak minden előnyét. Korlátozza a bejutó napfény, naphő sugárzás mértékét vagy szabályozza az ablakon történő beláthatóságot.

Kitől lehet megrendelni?

Az árnyékoló rendszert kizárólag a hőszigetelő üveg gyártóktól rendelheti meg. A Mályi-Glass Kft. a Screenline® hivatalos, magyarországi kiemelt gyártó partnere.

Mi az árnyékolók élettartama?

A ScreenLine® redőnyök minden tanúsítvánnyal rendelkeznek, és sok tesztet végeztek rajtuk. Erről bővebb információt a Minősítések menüpontban talál.

Az ablaküvegbe szerelést követően nem férhető hozzá a rendszer, ezért a meghibásodás veszélye csekély.

Természetesen figyelembe kell venni a használati gyakoriságot. A ScreenLine® redőnyöket legalább 20.000 ciklusidőig tesztelték (egy ciklus = redőnyök teljes felhúzása és leengedése). A minősítések és tesztelések során a szabványnak legalább a kétszeresének megfelelő ciklusidővel rendelkezik.

Amennyiben okosotthon vagy más automatizált rendszerben használják a motoros meghajtású árnyékolókat, javasoljuk egy napi limit, korlát beállítását. Lehetőség szerint úgy kell beprogramozni a lamellás rendszereket, hogy a napfény sugárzásának mértékét a lamellák döntésével szabályozzák.

Tetőablakban alkalmazható megoldás létezik?

Igen. Ha télikertben vagy tetőtérben lenne szüksége árnyékoló rendszerre, arra a S rendszerben lévő SL20-22S mágneses fogantyúval működő pliszé textil árnyékoló alkalmas. Motoros kivitelben az SL27M pliszé, vagy SL27M black out pliszé említhető meg. Bármilyen lejtéssel megvalósítható.

A motorok milyen sebességgel mozgatják az árnyékolót?

MB Rendszer, belső motor:

Pl. SL29MB 1.5 méter / perc

C Rendszer, külső motor:

Pl. SL29C standard méretű üvegnél 1.5 méter / perc